يبوست يکي از بيماريهاي رايج در ميان مردم است که ميتواند عوارض زيادي براي بدن داشته باشد.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از
علمي پزشکي باشگاه خبرنگاران جوان، نيازي به خجالت کشيدن نيست، گاهي براي هر انساني پيش ميآيد که به سختي اجابت مزاج ميکند. يبوست زماني رخ ميدهد که به دليل انسداد روده بزرگ، فرد نميتواند مدفوع را از بدن دفع کند و يا اين امر به سختي و با درد انجام ميشود.
متخصصان ميگويند دلايل متعددي در ابتلاي فرد به يبوست دخيل هستند. از آن جمله بيماريهاي گوارشي مانند تنبلي کلون که منجر به عبور آهسته مواد از روده ميشود، ديابت، کم کاري تيروئيد و سرطان روده را ميتواند نام برد.
عوامل ديگري نيز در ايجاد يبوست در فرد تاثيرگذار هستند که رژيم غذايي کم فيبر، استرس، کم تحرکي، کهولت سن و بارداري از آن جمله هستند. در اين گزارش ۱۰ ماده غذايي جادويي که ميتواند مانع از ابتلاي فرد به را يبوست بشود را معرفي ميکنيم.

۱- خانواده توتها
مصرف غذاهاي حاوي فيبر ميتواند به هضم خوب غذا و جلوگيري از ابتلاي فرد به يبوست کمک شاياني کند. خانواده توتها در راس ميوههايي قرار دارند که حاوي فيبر بالا هستند. اين ميوهها شامل تمشک، توت، شاه توت، توت فرنگي و بلوبري ميشود. هر يک فنجان از اين ميوهها شامل نزديک به ۸ گرم فيبر است. در عين حال، به دليل آنکه اين ميوهها آب دار هستند ميتوانند به آب رساني به رودهها و فرآيند دفع مدفوع کمک بزرگي کنند.
خانواده توتها را ميتوان روزانه به صورت تنقلات و يا به صورت اسموتي (ميوه مخلوط شده) مصرف کرد. متخصصان ميگويند مصرف خانواده توتها به دليل داشتن فيبر بالا، بهترين تنقلات براي ميان وعده است.
۲- قهوه
اگر زماني که پس از صرف قهوه صبحگاهي سريعاً به توالت مراجعه ميکنيد، اين موضوع اتفاقي نيست. دليل منطقي براي اين کار وجود دارد و آن قهوهاي است که مصرف کرده ايد. قهوه داراي موادي است که باعث تحريم عضلات روده ميشود و براي برخي انسانها مانند يک ملين (ضديبوست) عمل ميکند.
۳- دانههاي چيا
دانههاي چيا بسيار کوچک، اما قوي هستند. هر ۳۰ گرم از دانههاي چيا داراي بيش از ۱۰ گرم فيبر است که ميتواند ۴۲ درصد نياز روزانه بدن را تامين کند. دانههاي چيا پس از تماس با آب، متورم و بزرگ شده و مانند ژله عمل ميکند. اين عمل باعث ميشود مدفوع نرم شده و عبور آنها از روده و دفع آن آسان شود.
اگر نتوانستيد دانههاي چيا پيدا کنيد، ميتوانيد از تخم شربتي استفاده کنيد. تخم شربتي از ديرباز در ميان ايرانيان رواج دارد و همانند دانههاي چيا عمل ميکند و ميتواند راهکار مناسبي براي جلوگيري از يبوست و دفع راحت مدفوع باشد.
۴- خانواده آلوها
خانواده ميوه آلو بهترين درمان براي افراد مبتلا به يبوست است. آلوها داراي فيبر غيرمحلول هستند. اين نوع فيبر باعث رسيدن آب به روده بزرگ و اضافه شدن آن به مدفوع تجمع شده ميشود. همچنين اين ميوه به دليل دارا بودن سوربيتول ميتواند سرعت حرکت مدفوع در روده را افزايش دهد. سوربيتول يک قند الکلي است که در برخي ميوهها يافت ميشود و براي حرکت مناسب رودهها بسيار مفيد است.

۵- کلم بروکلي
تا به حال به اين نکته دقت کرده ايد که چرا در برخي موارد کلم بروکلي بوي بدي ميدهد؟. اين بوي بد به دليل مادهاي به نام سولفورافان در آن است. اين ماده ميتواند باعث ايجاد بوي نامطبوع شود، اما مهمتر از آن ميتواند مانع از رشد بيش از حد ميکروارگانيسمهاي دستگاه گوارشي شود. اين ميکروارگانيسمها ميتوانند در فرآيند هضم سالم مواد غذايي در معده و روده تداخل ايجاد کرده و باعث ايجاد يبوست در فرد شود.

۶- حبوبات
حبوباتي مانند نخود، نخود فرنگي، لوبيا و عدس بهترين گزينه براي مصرف افرادي است که به يبوست مبتلا شده اند. اين مواد غذايي ميتوانند به سادگي باعث رفع يبوست در افراد شوند، زيرا داراي فيبر بالايي هستند. براي مثال يک فنجان عدس بيش از ۱۵ گرم فيبر دارد. افراد ميتوانند از عدس در سوپ يا سالاد در کنار غذا استفاده کنند. يکي از خوراکيهايي که ميتواند به عنوان تنقلات مصرف شود، لوبياي بو داده است. اين خوراکي بسيار مفيد است و به دليل دارا بودن فيبر ميتوان از آن به عنوان تنقلاتي سالم براي کودکان استفاده کرد.

۷- کنگر فرنگي
کنگر فرنگي خاصيت فوق العادهاي براي مقابله با يبوست دارد. علاوه بر دارا بودن فيبر، اين ماده غذايي داراي اينولين است. اينولين يک "هوموپلي ساکاريد" است که به وسيله آنزيمهاي روده هضم نميشود و از سوي باکتريهاي مفيد دستگاه گوارش به عنوان غذا جذب ميشود. اين باکتريها در هضم غذا و کارکرد درست دستگاه گوارش بسيار اهميت دارند. زماني که در کارکرد سيستم گوارشي تعادل به وجود بيايد، احتمال ابتلاي فرد به يبوست کاهش مييابد.

۸- انجير
انجير يک خوراکي دوست داشتني و مفيد براي سلامت بدن است. خوردن ۵ عدد انجير در طول روز ميتواند ۵ گرم فيبر لازم بدن را تامين کند. انجير يک ماده غذايي مناسب براي مصرف به همراه چاي و نيز افزودن به سالاد است. مصرف انجير ميتواند حرکت مواد در روده بزرگ را تسهيل کند و باعث دفع راحت مدفوع شود.

۹- گلابي
گلابي ميوهاي است که مبتلايان به يبوست کمتر به آن توجه دارند. يک گلابي کوچک ميتواند نزديک به ۶ گرم فيبر مورد نياز بدن را تامين کند. گلابي ميوهاي شيريني است و ميتوان آن را در ميان وعده کودکان گنجاند.

۱۰- اسفناج
اسفناج سرشار از فيبر و منيزيم است. منيزيم از مواد معدني مورد نياز براي کارکرد درست دستگاه گوارش است. منيزيم ميتواند باعث تحريک حرکات روده و نيز سهولت آبرساني به روده بزرگ شود. مصرف اسفناج مانع از ابتلاي افراد به يبوست و نيز دفع راحت مدفوع ميشود.
محققان ميگويند علاوه بر داشتن رژيم غذايي سالم و سرشار از فيبر، افرادي که مستعد ابتلا به يبوست هستند بهتر است به طور مستمر ورزش کنند. زنان باردار نيز در ماههاي پاياني براي جلوگيري از يبوست بايد از ملين استفاده کنند.
انتهاي پيام/